Wednesday, September 30, 2009

.::Dalam Mencari Cahaya Ilahi::.

Assalamualaikum. :-)
Kaihafahaluk...?
Wa Ana..?
Al-An,alhamdulillah,
bikhair takhta 'inayah Allah Ta'ala.

Tiba-tiba pulak kalam Arabi ni...

Sahabat : "Assalamualaikum,eh..Faiz,hg ok x ni.?"
Aku : -"W'salam,uit..Aku ok ja..pasaipa.?"
Sahabat : "Dak,tengok hg pucat lesi tu.."
Aku : "Entah,ok kot.."

-Itulah jawapan apabila orang bertanya kepada aku,
sejak kebelakangan ini,
cepat sangat aku merasai kesejukan dalam hati,
rasa jiwa tidak tenteram munkin.
SubhanAllah Walhamdulillah.

Ujian dari Allah s.w.t kepada hamba-NYA
tidak akan pernah putus,even once.
Lagi dekat kita pada Allah s.w.t
Lagi banyak ujian yang datang,
Bukan sebab Allah benci kepada kita,
Tapi kerana ujian itulah,
Berdiri teguhnya iman seseorang muslim.
Pernah kita renung seketika,
Rahmat Allah kepada kita.?
Bagaimana DIA memberi nyawa,
bergunung tinggi dan berlangit luas,
Itulah Rahmat Allah kepada kita,
Tapi macamana kita bersyukur.?
Adakah kita berpaling.?
Adakah kita ingin terus dalam gelap.?
Adakah kita leka.? (:
Tanyalah iman,Tanyalah Hati.

------------------------------

Dari Sami Yusuf : You came to Me.

video

You came to me in that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me took my breath away
Showed me the right way, the way to lead

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want Is to be with you

You are my one true love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you

ALLAHUMA! Sal 'ala Sayideena Mustafa
'Alaa Habeebika Nabieeka Mustafa

You came to me in a time of despair
I called on you, you were there
Without You what would my life mean?
To not know the unseen, the worlds between

For you I'd sacrifice
For you I'd give my life
Anything, just to be with you

I feel so lost at times
By all the hurt and lies
Now all I want Is to be with you

Showed right from wrong
Taught me to be strong
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

You came to me
In that hour of need
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want is to be with you

You are my one true love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you.

Monday, September 28, 2009

Debu-Debu Dosa.

Kearah manakah halanya,
bagi insan yang terleka,
mengejar nikmat dunia,
bagaikan hidup selamanya,
tak peduli dosa noda,
seksa azab neraka,
hidup jauh dari rahmat-NYA.

Terpedaya pada dunia,
pentas ciptaan manusia,
terlupa pada segalanya,
mengiukut nafsu semata,
mambiar syaitan beraja,
dihati dan jua jiwa,
mengejar dunia penuh debu dosa.

Teguhkanlah iman dalam diri,
moga dikau akan merasai,
betapa indah nikmat ilahi,
dan yakin kau akan dirahmati.

Harus jua percaya dengan pasti,
dunia todak kekal abadi,
hanya menguji cekalnya hati,
sebagai khalifah yang sejati,
tak perlu kau meragui,
andai keimananmu,
pasti bahagia menanti,
diakhirat yang abadi.

Sunday, September 27, 2009

Nak bukak kebun
(kena buat proposal untuk dapatkan loan and bantuan dari Mardi).
Kena tolong abah uruskan hal Station Petronas.
(tanah la,tukar nama la,pejabat Petronas la,pejabat tanah la..ape2 la).
Kena Pilih Antara 135 LC
(untuk ulang alik dari Bangi ke Gombak).
@
BlackBerry Storm (personal use).
Cancellation of buying Chameleon
(the seller have to send back to supplier,the chameleon not active recently,so waiting for my deposit back).
Waiting my Violet from the seller
(going to meet up dis coming monday).
Exam 3hb (Sociology).
Presentation 6hb (Sciences Of Quran).
Pending of writing a note.

Saturday, September 19, 2009

(^_^)

Ramadhan Berlalu Pergi.
Syawal Sedia Menanti.

Jam di laptop mennjukkan pukul 0317.
Aku baru saja selesai makan McD iaitu berupa set Chicken Spicy Chicken McDuluxe (Medium) + Milo w/o ice (sedap kan..???):D
Sambil tengah melantak tu,aku dan abang aku (adib) menonton siri Nur Kasih episode 3 yang aku download kn.

Selesai makan,aku bermain sebentar dengan anak angkat aku yang sepasang ini.
diorang ialah hamster,breed Winter White (Pearl).
Pasangan ini amat jinak sekali sebab aku bela semenjak diorang berusia sebulan.
Sekarang ini entah le umur diorg. :D
Ini gambar diorg.

Kareem :



Kareemah :


*Korang jangan salah faham lak yea.
K.T and Kamal tu masih lagi anak angkat aku jugak.heeeeeeee~
...............................................................................
Motif aku menulis pagi buta ini :

Disini,aku dengan rasa rendah diri,rasa bersalah,rasa dukacita dan segala rasa yang ada, menyusun sepuluh jar aku ini (jap,nak bilang,cukup ke x)..okeh cukup~

Ingin meminta ampun dan maaf
Sememangnya aku ini manusia biasa,
Tak lari dari kesilapan,
Maafkan lah aku,
Gurauan aku amatlah kasar sekali,
Kata-kata dari mulutku amat menyentuh hati,
Ampunkan lah diri ini.

Bulan syawal akan menjelang,
ku berharap,
kembalilah kita kepada fitrah,
iaitu suci dari kesalahan sesama insan.
sekali lagi,
ku mohon ampun dan maaf,
andai tersalah kata,menguris perasaan,
lapangkan dada,suci kan jiwa.

Andai ini Ramadhan terakhir bagi ku,
Ini jugalah Syawal terakhir untuk kita bersama,
Jadi,Ampun Dan Maaf Dipinta.
Harap tiada yang terluka~

Dengan Ini juga saya bersama family saya (dah ada family????) jeng..jeng..jeng~ ;P
*da ade la,aku dengan anak-anak angkat aku ni
ingin mengucapkan selamat hari raya Aidil-Fiti,
Maad Zahir dan Batin~



Regards,
Muhammad Faiz.

Thursday, September 17, 2009

Salingan

Sugar Glider

Pos kali ini aku berkenaan dengan seekor lagi anak angkat aku,
iaitu sejenis binatang yang diberi nama Sugar Glider,
Die dilahirkan pada 29 June yang lepas,
dan aku akan mengambil die lpas raya.

Oleh kerana anak angkat aku yang baru ni adalah betina,
jadi,aku kasi nme kat die : Violet (macam comei je nme ni)

Mata die.
*tunjuk kesian : (^-^)


Posing Time

1 st:


2nd :



kalau korang perasan,si violet ni macam pandai posing kan.?
-Ni yang last skali update.


*Cumelkan anak angkat aku yang sekor ni.
:D

Tuesday, September 15, 2009

Pabila Hati Meronta

Jam di laptop menunjukkan pukul 0320.
Aku masih tidak dapat lelapkan diri.
Aku pusing-pusing,tidak jugak dapat suaikan diri.
Entah mengapa,berasa panas malam ini.
Hmmm....
Tiba-tiba
aku terfikirkan kemana hilangnya 'diri aku'
Kemudian :-

Hati Berbicara :

Muhammad Faiz,
Kenapa kamu sebegini rupa Faiz.?
Tidak tenteram,fikiran tidak tenang.
Gelisah,gundah-gulana macam ini.
Kamu sedarkan,kamu kehilangan sesuatu.
kamu tak mahu ke mencari semula sesuatu yang kamu hilangkan dahulu?
sesuatu yang tidak semua orang perolehi dengan mudah.
kamu memperolehi bersama teman-teman seperjuangan mu ; Ahmad Syathibi,Aiman Thaqif,Khairul Nizam.
Tidakkah kamu mahu wahai Ibnu Arif?

Perasaan Membalas :

Duhai hati,aku bukan tidak mahu mencari semula yang hilang itu.
tapi aku kecewa dengan sikapku sendiri.
sanggup gadaikan kau duhai hati,demi kepentingan dan kehendak diri.
Disini,tempat kaki ku pijak sekarang,
tiada lagi teman-teman seperjuangan semua,aku keseorangan!!!
Demi Allah,aku mahu mencari yang hakiki itu.

Hati Berkata :

Kenapa kamu lemah sebergini wahai Muhammad Faiz?
Kamu jatuh,tidakkah kamu mahu bangun semula.
Yang lepas itu,biarkanlah...Jadikan pendinding diri kamu sepertimana kamu menasihati sahabat-sahabat kamu yang juga pernah didalam permasalahan.
Lakukanlah demi Allah s.w.t yang telah memberi rahmat kepada kamu,
Lakukanlah demi Nabi Muhammad yang menjadi contoh kamu,
Lakukanlah demi Mak dan Abah kamu.
Ya Demi Mak Dan Abah Kamu,mereka tidak pernah putus doa terhadap anak-anak mereka.

Muhammad Faiz,
kamu hilangkan 'sesuatu' itu kerana nafsu kamu meminta untuk memilih yang lain?
sanggup kamu mengadaikan ia dengan keperluan dan makanan untuk iman kamu ini?
Tidakkah engkau hargai 'ia'.?

---------------------------------------------------------------
Kamu tidak keseorangan duhai sahabatku Muhammad Faiz.
Allah sentiasa bersama hamba-hamba-Nya
Dan,
Kamu ada mereka :




Carilah 'ia' semula Muhammad Faiz.

Monday, September 14, 2009

Pabila Hati Berkata Dan Perasaan Melawan.

0340 (9/14/09)

Hati Berkata :
Muhammad Faiz,sampai bila kamu mahu aku jadi begini.?

Perasaan Menjawab :
Faiz, Mencuba itu lagi bagus dari mengalah...Semua orang berhak peluang duhai sahabatku.
........................................
.::.::My Wish For You,More Than Anything::.::.